Gas | Wat is het voor energiebron? | Soorten gas (2024)

Gas neemt in veel huishoudens nog het grootste deel van de energierekening op zich. Met gas verwarm je de woning en water uit de kraan. Ook het gasfornuis werkt erop. Nog ongeveer 95 procent van alle huishoudens in Nederland verwarmt nog met gas. Wel stappen steeds meer huishoudens van het gas af. Wij vertellen je alles over de energievorm gas.

  • Wat is gas?
  • Wat kost een kuub gas?
  • Soorten gas
  • Wat is duurder: gas of stroom?
  • Huis verwarmen zonder gas
  • Gemiddeld verbruik gas
  • Gas overstappen
  • Gas vergelijken
  • Hulp nodig?

Gas | Wat is het voor energiebron? | Soorten gas (1)

Energie vergelijken

Wat is gas?

Er zijn veel verschillende soorten gas. Wij hebben het over de energiebron gas die je ontvangt van een gasleverancier ofenergieleverancier. Gas waarmee je een woning en water kunt verwarmen. En waarop je kunt koken als je een gasfornuis hebt. Gas is een damp die ontstaat als een vloeistof genoeg wordt verwarmd. Gas is ontastbaar en brandbaar.

Wat kost een kuub gas?

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Een kuub gas kost € 1,45 tot een verbruik van 1.200 m3. Wat je boven dit verbruik betaalt per m3 hangt af van de leverancier die en het contract dat je kiest. In onze energievergelijker zie je onder ‘Bekijk details’ wat het gastarief is.

Soorten gas

Gas is vaak nog een fossiele brandstof. En daarmee dus geen duurzame energie te noemen. Wel zijn er ondertussen alternatieven die duurzaam zijn. Of de CO2-uitstoot compenseren. Welke soorten gas zijn er?

Aardgas

Aardgas is de meest aangeboden en gebruikte gassoort in huishoudens. Het is een fossiele brandstof en dus niet duurzaam. Dit soort gas wordt verkregen uit planten- en dierenresten van miljoenen jaren terug. Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan en komt uit de bodem, op ongeveer drie tot vier kilometer diepte. Met aardgas wordt ook stroom opgewekt, grijze stroom uiteraard. De verbrandingswaarde van aardgas kan bijvoorbeeld per maand verschillen, daarom bestaat er een calorische waarde en een correctie op de energierekening. Iets makkelijker gezegd: er wordt gemeten hoeveel energie er in een kuub aardgas zit, dit verschilt en daarom vinden er correcties plaats. Zodat je nooit te veel of te weinig betaalt voor gas.

Voor- en nadelen: aardgas is nog vrij goedkoop, maar niet duurzaam en er kunnen aardbevingen ontstaan bij het verkrijgen van deze gasvorm.

CO2-gecompenseerd gas

Bij contracten waarin groene stroom wordt aangeboden, wordt vaak nog CO2-gecompenseerd gas aangeboden. Het gaat daarbij eigenlijk gewoon om aardgas. Alleen worden er ter compensatie van de CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt bomen geplant. Bomen gebruiken CO2 om zuurstof te maken. Op deze manier wordt de uitstoot als het ware gecompenseerd.

Voor- en nadelen: er wordt meer ingespeeld op duurzaamheid en verminderen (compenseren) van CO2-uitstoot, maar uiteindelijk wordt er alsnog aardgas verstrekt.

Biogas: groen gas

Biogas is groen en wordt ook wel groen gas genoemd. Biogas komt uit duurzame bronnen, zoals rioolslib, gft-afval en koeienmest. Groen gas is nog duur om te produceren en wordt daarom alleen op kleine schaal aangeboden.

Voor- en nadelen: het is een duurzame gassoort, maar er is nog weinig van. Biogas is daarbij ook nog redelijk duur.

Wat is duurder: gas of stroom?

Er wordt snel gesteld dat gas duurder is dan stroom. Dit omdat een kWh stroom een stuk goedkoper is dan een kuub gas. Waar een kWh in 2023 € 0,40 kost, kost een kuub € 1,45. In dat opzicht is gas dus duurder dan stroom. Eigenlijk zijn gas en stroom qua kosten niet met elkaar te vergelijken. Om de vraag goed te beantwoorden, moet worden gekeken naar de energetische inhoud. Waar 1 kWh elektriciteit een bruikbare energetische inhoud heeft van 1 kWh, heeft 1 kuub gas 8 kWh aan bruikbare energetische inhoud. Puur gekeken naar energie staat 8 kWh dus gelijk aan 1 m³ gas. Die 8 kWh kost je (8 keer € 0,40) € 3,20. Terwijl 1 m³ gas je maar € 1,45 had gekost. Gas is op die manier dus ruim twee keer goedkoper dan stroom.

Huis verwarmen zonder gas

Nederland richt zich steeds meer op gasloos wonen. Er zijn subsidies voor het verduurzamen van de woning, nieuwbouwwoningen worden geleverd zonder gasaansluitingen en gas wordt duurder terwijl stroom goedkoper wordt. Het verwarmen van de woning neemt het grootste deel van de energierekening op zich. Wil je jouw woning verwarmen zonder gas, of het gasverbruik daarbij verminderen? Dan zijn er een aantal opties:

  • volledig elektrische of hybride warmtepomp;
  • stadsverwarming;
  • pellet-cv-ketel of biomassaketel;
  • infraroodpanelen.

Gemiddeld verbruik gas

Als je niet weet hoeveel gas je verbruikt, dan kun je in onze vergelijker invullen uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat. Daarbij gaan wij uit van een gemiddeld gasverbruik. Een huishouden met één persoon verbruikt ongeveer 1.000 m3 gas per jaar, een tweepersoonshuishouden zo’n 1.100 m3, drie personen 1.500 m3 en vier 1.700 m3. Uiteraard hangt het verbruik heel erg af van de isolatie van een woning, het soort woning en hoe mensen in huis omgaan met energie.

Gas overstappen

In sommige gevallen kun je niet overstappen naar een andere gasleverancier. Zoals wanneer je stadsverwarming hebt en ook voor het warme water geen cv-ketel hebt. In dat geval hoef je geen gas af te nemen bij de leverancier. Je stapt dan alleen over voor stroom. Net als wanneer jij ondertussen gasloos woont.

Gas vergelijken

Bij het energie vergelijken, kijk je waarschijnlijk naar stroom en gas. Tenzij je alleen stroom afneemt bij een energieleverancier. Ga je stroom en gas vergelijken, dan kun je aangeven hoeveel je aan kWh en m3 verbruikt. Dat doe je op basis van het jaarlijkse energieverbruik. Gas maakt een groot deel uit van de energierekening. Vooral het verwarmen van de woning zorgt voor een hoog verbruik. Met de stijgende gastarieven, is het een goed idee om gunstige energieprijzen te zoeken. En daarbij helpen wij je graag. Snel verdiend.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over gas of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice of bekijk onze veelgestelde vragen.

Energie vergelijken

Gas | Wat is het voor energiebron? | Soorten gas (2024)

FAQs

Gas | Wat is het voor energiebron? | Soorten gas? ›

Gas of een mengsel van gassen werd en wordt op verschillende manieren als energiebron gebruikt. De samenstelling en toepassingsgebieden van de verschillende soorten gas lopen uiteen. Belangrijke vormen van gas voor de energievoorziening zijn aardgas, biogas, propaan(gas) en butaan(gas).

Is gas een energiebron? ›

Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.

Is gas een energie? ›

Gas is de grootste bron van energie voor de Nederlandse industrie, en dan vooral in de vorm van warmte. Er worden hiervoor zogenaamde WKK-centrales gebruikt, die lokaal warmte en elektriciteit op kunnen wekken.

Wat voor soort energie is aardgas? ›

Aardgas is een fossiele brandstof. Er zijn nog een aantal andere fossiele brandstoffen. De belangrijkste daarvan zijn steenkool en aardolie. De overeenkomst tussen alle fossiele brandstoffen is dat ze lang geleden zijn ontstaan uit de resten van planten en dieren.

Wat voor soort gas is er? ›

We onderscheiden drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG. Butaan- en propaangas worden vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen, barbecues, etc.

Wat zijn de 6 energiebronnen? ›

Ook in Nederland wordt steeds meer duurzame energie opgewekt.
  • Windenergie. Je ziet ze regelmatig staan langs snelwegen of op grote stukken weiland: windmolens. ...
  • Zonne-energie. Ook in Nederland is zonne-energie zeer interessant. ...
  • Waterkracht. ...
  • Lucht- en bodemwarmte. ...
  • Biomassa. ...
  • Steenkool. ...
  • Aardgas. ...
  • Aardolie.

Wat is een energiebron voorbeeld? ›

Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.

Wat is het gas? ›

Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) is een administratieve geldboete die wordt opgelegd aan personen vanaf 14 jaar die voor overlast zorgen.

Wat verstaan we onder gas? ›

Gas is een van de aggregatietoestanden waarin materie kan voorkomen. In een gas hebben de moleculen van een stof zoveel warmte opgenomen dat ze los van elkaar gaan bewegen en zich verspreiden in de ruimte die ze tot hun beschikking hebben.

Welke is gas? ›

Het rechterpedaal is het gaspedaal. Wanneer je het gaspedaal indrukt, opent de gasklep, waardoor er meer lucht (en in sommige gevallen ook brandstof) naar de motor stroomt, waardoor de auto sneller gaat.

Is aardgas hetzelfde als gas? ›

Aardgas is bij standaardomstandigheden een gas. Doordat aardgas voor het grootste deel uit methaan bestaat, voor 82%, ligt het kookpunt bij 1 bar op −162 °C of 112 K en het smeltpunt bij −183 °C of 91 K. De atomen van methaan vormen een regelmatig viervlak, dus hebben in evenwicht een bindingshoek van 109,5°.

Waar is gas van gemaakt? ›

Aardgas ontstaat uit resten van planten en dieren, die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Planten die in het water terechtkomen, vormen een veen. Als hier een laag zand en klei op komt, worden de veenlagen samengeperst. Zo ontstaat er bruinkool en vervolgens steenkool.

Wat voor soort gas in huis? ›

Alle voorzieningen zijn aanwezig en u kan uw kookplaat aansluiten op uw gastank of gasflessen. Bent u echter van plan om enkel voor uw kookplaat gas te gebruiken (of enkel binnenshuis) en is aardgas geen optie, dan kiest u best voor butaangas. Het is veilig en makkelijk te gebruiken en ideaal voor gebruik binnenshuis.

Wat is het type gas? ›

Er zijn drie soorten gassen : elementaire gassen, giftige gassen en gemengde gassen . Elementaire gassen zijn pure elementen, zoals waterstof of helium. Giftige gassen zijn gassen die schadelijk of dodelijk zijn voor mensen, zoals koolmonoxide. Menggassen zijn geen zuivere stoffen; in plaats daarvan zijn ze een mengsel.

Wat zijn de vier soorten gas? ›

87 AKI is over het algemeen het laagste octaangetal en de goedkoopste optie. De volgende is middenklasse met 88-90 AKI. Ten slotte heeft premium- of hoogwaardige benzine een octaangetal van 90-94 AKI . De verschillende soorten brandstof branden niet op dezelfde manier.

Welke energievorm is gas? ›

Gas of een mengsel van gassen werd en wordt op verschillende manieren als energiebron gebruikt. De samenstelling en toepassingsgebieden van de verschillende soorten gas lopen uiteen. Belangrijke vormen van gas voor de energievoorziening zijn aardgas, biogas, propaan(gas) en butaan(gas).

Wat zijn de 6 energievormen? ›

Bekijk de lesvideo voor de volledige uitleg.
  • chemische energie,
  • elektrische energie,
  • stralingsenergie,
  • warmte-energie,
  • bewegingsenergie.

Wat valt er allemaal onder energie? ›

Vormen van energie
  • Chemische energie.
  • Elastische energie.
  • Elektrische energie.
  • Elektromagnetische energie.
  • Geluidsenergie.
  • Gravitatie-energie (energieverandering in een gravitatieveld: zie ook Potentiële energie)
  • Kernenergie (Nucleaire energie)
  • Kinetische energie (bewegingsenergie)

Welke 2 soorten energiebronnen zijn er? ›

Er bestaan verschillende soorten energie. We maken onderscheid tussen de energiesoorten groene energie en grijze energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk is.

Wat zijn de 5 traditionele energiebronnen? ›

Wat zijn traditionele energiebronnen?
  • Kolen. Bruinkool of steenkool zijn een vaste variant van fossiele brandstoffen. ...
  • Aardolie. Aardolie is een vloeibare fossiele brandstof. ...
  • Aardgas. Bij aardgas draait het om een gasvormige variant van fossiele brandstof. ...
  • Windenergie. ...
  • Zonne-energie. ...
  • Biomassa. ...
  • Kernenergie. ...
  • Waterkracht.

Top Articles
Air Methods.okta
Golds Gym 45Lb Plates
The Blackening Showtimes Near Century Aurora And Xd
417-990-0201
Form V/Legends
Professor Qwertyson
Hertz Car Rental Partnership | Uber
Wfin Local News
Canelo Vs Ryder Directv
Bme Flowchart Psu
Knaben Pirate Download
Lqse-2Hdc-D
The Weather Channel Facebook
Gas Station Drive Thru Car Wash Near Me
Accuradio Unblocked
Red Tomatoes Farmers Market Menu
Moviesda3.Com
10-Day Weather Forecast for Santa Cruz, CA - The Weather Channel | weather.com
How to Create Your Very Own Crossword Puzzle
Yard Goats Score
Raz-Plus Literacy Essentials for PreK-6
Panolian Batesville Ms Obituaries 2022
Routing Number For Radiant Credit Union
T Mobile Rival Crossword Clue
Smartfind Express Login Broward
Big Boobs Indian Photos
3 Ways to Format a Computer - wikiHow
How To Improve Your Pilates C-Curve
Ryujinx Firmware 15
5 Star Rated Nail Salons Near Me
Ff14 Sage Stat Priority
Star News Mugshots
Citibank Branch Locations In Orlando Florida
JD Power's top airlines in 2024, ranked - The Points Guy
Great Clips On Alameda
Hell's Kitchen Valley Center Photos Menu
Craigslist List Albuquerque: Your Ultimate Guide to Buying, Selling, and Finding Everything - First Republic Craigslist
Charli D'amelio Bj
Tfn Powerschool
Levi Ackerman Tattoo Ideas
Wordle Feb 27 Mashable
2017 Ford F550 Rear Axle Nut Torque Spec
Sechrest Davis Funeral Home High Point Nc
Brown launches digital hub to expand community, career exploration for students, alumni
Quaally.shop
Gabrielle Abbate Obituary
Colin Donnell Lpsg
Christie Ileto Wedding
Msatlantathickdream
Epower Raley's
Ippa 番号
Lorcin 380 10 Round Clip
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5603

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.